Tips for creating a new brandname

Tips for creating a new brandname.

Het benoemen van uw bedrijf of product is een belangrijke stap in het opstarttraject, maar het kan erg moeilijk zijn. En zelfs als je een paar opties bedenkt, kan het lijken alsof elke naam en elk domein wordt ingenomen. Voordat u zich verdiept in een online naamgenerator, moet u de tijd nemen om de verschillende psychologische methoden te begrijpen die kunnen worden toegepast op merknaamgeving. Een merknaam is meer dan alleen een reeks letters.

Om deze methoden uit te leggen, heb ik enkele van ’s werelds toonaangevende merken geleend om uit te leggen hoe en waarom ze effectief zijn.

1. Streef naar een groter idee

Het doel van het benoemen van aspiraties is het benadrukken van een consumentenwens. Om de klant onbewust verder te laten denken dan het product en het merk te associëren met grote, gedenkwaardige momenten – zoals een revolutie of een sprookje uit de kindertijd.

Een goed voorbeeld van ambitieuze naamgeving is Starbucks. Dat is een knipoog naar romantische ideeën van de oorspronkelijke ontdekkers van koffiebonen (om nog maar te zwijgen van het gevoel dat je het grote geld uitgeeft). De naam van Volkswagen verwijst naar positieve revoluties van mensen, wat ‘volksauto’ in het Duits betekent. Nivea betekent sneeuwwit in het Latijn. Hoewel hun betekenissen subtiel zijn voor de dagelijkse consument, toont hun succes als merken de waarde van het streven naar het grotere idee.

Deze methode is effectief als u een groot budget heeft om te implementeren – ambitieuze merken met een klein budget steken vaak uit als een zere duim (niet op een goede manier). Om echt ambitieus te zijn, moet uw merkbenadering verder gaan dan alleen de naam. Veel Starbucks-cafés hebben bijvoorbeeld speciaal ontworpen ronde tafels om mensen zich minder alleen te laten voelen, wat een ambitieus gevoel geeft dat we allemaal samen koffie zullen drinken en de wereldproblemen zullen oplossen. Dat heeft een groot budget nodig. Uw merknaam moet uw merk vertegenwoordigen, anders voelt het plakkerig aan.

2. Een knipoog naar bruikbaarheid

De oudste truc in het boek, het praktisch benoemen van uw merk om een gevoel van veiligheid en autoriteit te geven door letterlijk te zijn en de pluis uit te schakelen. Succesvolle voorbeelden van deze aanpak zijn onder meer het beruchte merk Durex. De naam combineert letterlijk ‘duurzaam, betrouwbaar en voortreffelijk’ om naam te maken. Een ander bekend voorbeeld is Facebook, een index van gezichten van mensen. In het huidige klimaat van gegevensschrapen creëert het een nogal enge merkconnotatie – een letterlijk boek met gezichten. Maar het is onmogelijk om de technologische veranderingen te voorzien die uw merknaam in de toekomst kunnen belemmeren.

Facebook biedt een goed voorbeeld van wanneer een knipoog naar bruikbaarheid een slecht idee is. Als u plannen heeft om de breedte en diepte van uw bedrijf uit te breiden tot nieuwe modellen, producten of services, kunt u het beste een superpraktische merknaam vermijden. Omdat u op een dag zult veranderen en het zal niet langer logisch zijn, of erger nog, het zal inconsistenties in uw aanbod benadrukken.

3. Kraak ze op

In het drukke, enigszins onheilspellende en uitgeputte klimaat van vandaag is het een effectieve methode voor merknaamgeving om mensen aan het lachen te maken en je merk te laten herinneren tussen het lawaai. Het stelt uw merkpersoonlijkheid centraal en laat zien dat u als bedrijf gevoel voor humor heeft. Maar neem het met een korrel zout, soms is humor niet de juiste keuze – een woordspeling over kanker is misschien niet de beste optie voor een oncologisch onderzoekscentrum.

Een goed voorbeeld van humorbranding is de goede oude Yahoo, wat eigenlijk staat voor Yet Another Hierarchical Officious Oracle. Door zichzelf als vriendelijk en sarcastisch te positioneren, beschouwen consumenten een merk als Yahoo als vol persoonlijkheid. De term ‘Yahoo’ wordt ook geassocieerd met opwinding en onbevangen vreugde, zoals paardrijden of een achtbaan.

Deze methode is alleen een goed idee als uw bedrijf als geheel een sterke persoonlijkheid heeft, wees niet iemand die u niet bent. Niemand herinnert zich ooit de eenzame grap die de saaie Donna van de rekeningen nog zei op het kantoorfeest.

Wat alle in dit overzicht genoemde merken met elkaar gemeen hebben, zijn zeer onderscheidende merkelementen die verder gaan dan alleen de naam. Gedenkwaardige merkelementen zoals kleurenpaletten, lettertypen, logo’s, iconografie en afbeeldingen.

Tips om een goede naam te creëren

Als je vastzit bij het zoeken naar een naam, doe dan een stap terug en voer de volgende twee stappen uit:

  1. Hoe uw bedrijf er als persoonlijkheid uit zou zien – stel u uw merk als persoon voor. Hoe zou het spreken? Wat zou het altijd opleveren bij een sociaal evenement? Wat zijn de belangrijkste uitdrukkingen? Door te begrijpen hoe het merk van uw bedrijf klinkt, weet u zeker dat u een aantal naamgevingsideeën in gedachten krijgt.

  2. Visualiseer de leuke dingen. Welke kleuren vertegenwoordigen uw bedrijf of product? Bekijk verschillende lettertype-opties op Typekit en afbeeldingen op Unsplash. Door te proberen een idee te krijgen van het hele plaatje van uw merk, zult u eerder in staat zijn om te brainstormen over de juiste namen die bij de rekening passen.

  3. Eindelijk een woord van wijsheid. Na het uitzoeken van een merknaam waar je van houdt, wat je ook doet, Google het. Gooi het in een domein zoekopdracht. Controleer het handelsmerk in uw geografische gebied.

Als u van plan bent een wereldwijd bedrijf te worden, kijk dan of het zich in andere talen vertaalt. Toen Ford het Pinot-model uitbracht, wisten ze niet dat Pinto zich vertaalde naar ‘kleine mannelijke geslachtsorganen’ in het Braziliaans-Portugees. Het kiezen van een naam met sterke online concurrentie kan een strategische nachtmerrie zijn. Neem eerst de tijd om een doelgerichte merknaam te selecteren en zorg er vervolgens voor dat het mogelijk is om online en offline te groeien.

more insights